2007 m. gruodžio 10 d., pirmadienis

Trumpa istorija

Vienoje iš oficialių Bell Orchestre atsiradimo versijų pasakojama, kad juos urve užaugino bedantė ir barzdota laumė ragana. Kitoje - kad jie susibūrė vienoje Kanados meno mokyklų šio dešimtmečio pradžioje, grodami besipraktikuojantiems bendramoksliams, šiuolaikinio šokio studentams. Sako, kad ankstyvuosiuose kūriniuose dar galima išgirsti susitrenkiančių kūnų aidą.

Savąją kaltės dalį turi prisiimti ir jų mamos bei tėvai, nes grojo ir dainavo namuose nesivaržydami, nepaisant to, jog daugumą žmonių nuo muzikavimo jau buvo išvadavęs radijas, televizija ir kita įranga.

Didžioji dalis "Recording a Tape the Colour of the Light" (2005, Rough Trade) įrašyta 2003-2004 m., rudenį ir žiemą, tuo pačiu metu ir ten pat, kaip ir kitos kanadiečių grupės Arcade Fire debiutinis albumas "Funeral". Jungtis tarp šių dviejų grupių yra muzikantai Sarah Neufeld ir Richard Reed Parry, o ankstesniuose AF turuose - dar ir Pietro Amato. Albumumo viršelyje dėkojama ir AF multiinstrumentalistei Regine Chassagne - už grojimą akordeonu ir entuziazmą, smuikininkei Marika Anthony Shaw - už smuiką ir kantrybę bei dar grupei žmonių, grojusių, plojusių ir švilpusių.

Įnikus į AF pirmojo albumo baigiamuosius darbus bei koncertus, Bell Orchestre albumo premjerą teko atidėti. "Recording... " įrašai buvo baigti kalnuose, Banff menų centre, kuriame jauniems, studijas baigusiems menininkams sudarytos sąlygos kurti ir lavintis - gyventi ten, groti ir įrašinėti kad ir kiaurą parą. Dabar muzikantai - centro pasididžiavimas.

Kviestis Bell Orchestre koncertuoti rizikinga. Pristatant debiutinį albumą turą teko kartoti du kartus. Klausytojai užkimba.

Paklausti apie įtaką savo kūrybai jie mini The Penguin Cafe Orchestra, Rachel's, Kronos Quartet, Autechre. Taip pat ir estų kompozitorių Arvo Paertą. Todėl ar nebūtų verta ir teisinga, jeigu savo turą po Baltijos šalis jie pradėtų nuo Estijos?

Antrasis Bell Orcehstre albumas turėtų pasirodyti netrukus. Kažin, ar tiks prieš miegą kaip debiutinis "Recording...", nes, kaip sako R.R.Parry, nebus taip lengva ir švelnu. Daugiau Mike Feuerstack gitaros, daugiau aštrių kampų.

Komentarų nėra: